AutoCAD

Най-разпространеният CAD софтуер в светаAutoCAD е най-продаваният софтуер за проектиране в света. От създаването си преди 30 години, той се утвърди като световен стандарт за автоматизирано проектиране във всяко едно направление на индустрията било то базово, машинно, архитектурно, строително, инфраструктурно и т.н. Познат на милиони потребители по цял свят, AutoCAD 2019 предлага още по-добра производителност. Всеки инженер или проектант по света ползва до някаква степен в практиката си AutoCAD и неговия файлов формат – DWG. Всички фирми притежават база данни от DWG файлове. Всеизвестен факт е, че дори и компании, чиито основно приложение за проектиране не е на Autodesk, задължително притежават поне няколко лиценза на AutoCAD за да обработват своите DWG файлове. AutoCAD може да се прилага за всякакъв тип проектиране – архитектурно, строително, машинно, дизайнерско и др. Той е доказал своята универсалност през годините, тъй като притежава огромен брой инструменти за двумерно и тримерно проектиране. Работния екран в AutoCAD може да се променя до такава степен, че да задоволи всякакъв вкус. Друг плюс, който прави AutoCAD още по-приложим е че има буквално хиляди допълнителни приложения за него. Много от тези допълнителни приложения могат да се намерят свободно в мрежата и да се инсталират на всички версии на AutoCAD от последните десетина години.

Новият AutoCAD 2020 вече включва следните специализирани функционалности

 • AutoCAD Mechanical
 • AutoCAD Electrical
 • AutoCAD MEP
 • AutoCAD Architecture
 • AutoCAD MAP 3D
 • AutoCAD Plant 3D

Новости

Команден ред

Подобренията в командния ред включват автоматична редакция на написаният текст, както и търсене по синоними. Тези функции могат да бъдат управлявани и редактирани. Например може да се въведе буквена комбинация, която да отговаря на определена команда. Самите команди могат да се стартират заедно с определена тяхна опция, както командата за щриховка.

Autodesk 360

Функциите, които предлага Autodesk 360 са увеличени. Вградени са команди, като Design Feed, Manage Documents, Collaborate Now и др. С тяхна помощ съвместната работа между отделните екипи е още по-улеснена. Интересни възможности предлага командата Design Feed. С нея се поставят четири вида маркери по работния файл, с които да се отбелязва определена особеност. Това може да са коментари, снимки и др. След това всички, които отварят този файл, ще видят тези маркери и ще могат да добавят допълнителна информация.

Подобрена работа с географски модели

Позиционирането на двумерния или тримерния dwg файл върху реалната спътникова снимка става буквално с два клика на мишката. За целта се ползва безплатния акаунт създаден в Autodesk 360 и една характерна точка, която да се посочи върху снимката.

Работа с облаци от точки

С всички продукти на Autodesk, които по някакъв начин работят в 3D среда, се инсталира и приложението Autodesk ReCap. С него се съставят rcp файлове, които съдържат информацията за облаците от точки. AutoCAD 2014 има специален палет за работа с такъв тип данни, в който могат да се управляват множество техни параметри, като цвят, наситеност и др.

Допълнителни приложения

Допълнителните приложения към абсолютно всички продукти на Autodesk, са значително увеличени. Те могат да се търсят от панела Featured Apps. Там те могат и да се управляват, инсталират/деинсталират, както и разбира се да се стартират.

Повишена продуктивност при чертане

Няколко допълнителни опции са добавени към и без това високото ниво на продуктивност при чертане с AutoCAD 2014. Например, когато се създава арка с натискане на бутона Ctrl може да се промени посоката, в която тя се създава. Друго подобрение е при използването на командите chamfer и fillet, с които директно може да се затвори отворен полигон, освен създаването на съответната модификация. Два или повече слоя могат да се обединят от списъка със слоеве Layer Management. Има възможност добавената информация към dwg файла, под формата на Xref, да се формулира, като attachment или overlay с един клик на мишката.

Тримерна среда

Налични са и няколко нови функционалности при работата с тримерни модели. Управлението на повърхностите създадени от spline криви е подобрено чрез допълнителната функция CV Edit bar, с която тотално може да се измени формата. Поставянето и управлението на материалите също е развито. В отделен материален браузър се извършва, както търсенето, така и асоциирането към тримерния модел.

Голяма част от подобренията във версия 2019 можете да видите тук.

Основни характеристики

Работен Екран

Има доста подробрения по работния екран на AutoCAD. Първо така наречената лента с команди включва далеч повече инструменти, като най-често ползваните са по-големи и избирането им е по-лесно. Самата лента се променя автоматично спрямо някои специфични обекти, които се посочват, като например размери и означения.

Команден Ред

Много потребители на AutoCAD ползват командния ред за въвеждането на команди. От версия 2012 на AutoCAD този команден ред е подобрен. При въвеждането на две или повече букви в него, AutoCAD извежда кратък списък с възможните команди и променливи. Това е особено удобно за системните променливи, които повечето потребители откриваха много трудно в старите версии.

Viewports

В горния ляв ъгъл на работния екран на AutoCAD има поле, в което може да се управляват Viewport-a, в който работим в момента. От това поле може да се преминава бързо през различни гледни точки, когато се прави тримерен модел. От същото място може да се променя и визуалния стил, който се ползва, както и още много други опции.

Бързи менюта

AutoCAD подобно на Inventor притежава бързи менюта, които се появяват при селектиране на някой геометричен обект. Те са логични за избрания обект и могат да спестят много време. Например, когато се селектира размер веднага се появяват командите за продължаване на размера, командата за създаване на верижен размер и др.

Array

Командата за размножаване на обекти в AutoCAD – Array има няколко основни подобрения. Първото е, че могат да се размножават обекти по водеща крива, което е т.нар. Path Array. Друго подобрение е асоциативността на базовия обект с размножените обекти. Това значи, че дори и Array да е изпълнена отдавна в чертежа, ако се наложи промяна, няма да има нужда да се изтриват всички обекти и командата да се изпълнява на ново. В лентовото меню на AutoCAD се намират всички опции на тази команда, където може да се задават разстоянията между обектите, дължината по която се разполагат, елевацията (когато се работи в тримерна среда) и още много други параметри.

Техническа Документация

AutoCAD притежава специално меню с команди за създаване на чертожни проекции. Те се извличат от тримерния модел и остават изцяло асоциативни с модела, от който са генерирани. Това означава, че при променяне конфигурацията на тримерния модел, то чертежите автоматично се променят в съответствие с него. Допълнителни функции към тези проекции са задаването на специфичен мащаб, визуален стил и оразмеряване.

Други подобрения

AutoCAD има още няколко промени целящи спестяване на време в прекарване на излишни операции. Тях и други новости можете да разгледате от тук .

Разрези и детайлни изгледи

AutoCAD 2013 притежава специален панел с команди за създаване на разрези и детайлни изгледи. За база се ползва тримерен модел, създаден от AutoCAD или от друг софтуер за моделиране. При съставяне на разрез първо се дефинира срезна крива и след това той се генерира автоматично. Детайлните изгледи са свързани с оргинала и отразяват всички промени направени в него.

Зачертан текст

AutoCAD 2013 притежава нов текстов стил – зачертан текст. Това увеличава допълнително възможностите за оформяне на техническата документация в AutoCAD.

Autodesk 360

Проектът Autodesk 360 използва т.нар. „облачна“ технология и дава различни възможности на потребителите на AutoCAD. Отваряйки почти всяко приложение на Autodesk, вие можете да качвате ваши работни файлове на специално запазено за вас място, в сървърите на Аutodesk. След това можете да давате достъп до тях на ваши клиенти или колеги, което значи че вие може да работите заедно независимо в коя точка на света се намирате. Отделно от това, когато трябва да направите рендериране на вашия модел в AutoCAD, можете отново да го качите и Autodesk ще направят рендерирането вместо вас, докато вие работите нещо друго.

Приложения към AutoCAD

Autodesk са отворили сайт, в който можете да откриете много допълнителни приложения за AutoCAD. Те са създадени от програмистите на Autodesk и работят безотказно в среда на AutoCAD.

Работа със солидни тела

Моделирането в тримерна среда на AutoCAD никога не е било толкова лесно. Подобренията са много, като едно от най-ценните е при командата Press/Pull, която вече може да се ползва и за тримерни криви, ротационни солиди и др.

Съвместна работа с Autodesk Inventor

AutoCAD 2016 може директно да отваря естествения файлов формат на Inventor. Тримерните модели могат след това да се ползват за създаване на различни проекции за техническата документация към проекта. Връзката между оригиналния файл и DWG файла създаден в AutoCAD си остава през цялото време и всички промени се пренасят автоматично.

Командна лента

Командната лента в AutoCAD е с няколко нови възможности. Първата е, че тя може да се разполага свободно по целия екран, дори и сред работните команди. Опциите, които имат някои команди, м огат да се избират с курсора, вместо да се дописват. Самият текст в командната лента е направен така, че дори и  петнадесет реда от него не пречат на работния екран в AutoCAD.

Преминаване към нова версия

Така наречената „миграция“ в AutoCAD притежава нов работен прозорец, в който могат да се избират кои настройки да се пренесат в новата версия. Могат да се пренасят визуални настройки, стандарти, дефинирани от потребителя материали и др.

Пoлезни Връзки

Видео канал с уроци на български и много полезни техники – тук

Ъпдейти и Сервизни Пакети за AutoCAD можете да намерите и свалите от тук . Драйвери и приложения можете да свалите от тук. AutoCAD plug-in приложения можете да намерите тук. Примерни AutoCAD файлове можете да свалите от тук

Систeмни Изисквания

32-битова операционна система

 • Microsoft® Windows® 7, Microsoft® Windows Vista® (SP2 или по-нов), Enterprise, Business, Ultimate и Home Premium или Microsoft® Windows® XP Home и Professional (SP3 или по-нов)
 • Intel® Pentium® или AMD Athlon® двуядрен процесор, 1.6 GHz или по-бърз със SSE2 технология за Windows XP или Intel Pentium 4 и AMD Athlon двуядрен, 3 GHz или по-бърз със SSE2 технология Windows Vista
 • 2 GB RAM
 • 2 GB свободно място на твърдия диск
 • Microsoft® Internet Explorer® 7.0 или по-нов

64-битова операционна система

 • Microsoft Windows 7, Microsoft Windows Vista (SP2 или по-нов) Enterprise, Business, Ultimate или Home Premium и Microsoft Windows XP Professional x64 (SP2 или по-нов)
 • AMD Athlon със SSE2 технология, AMD Opteron® със SSE2 technology, Intel® Xeon® с Intel EM64T поддръжка и SSE2 технология, както и Intel Pentium 4 с Intel EM64T поддръжка и SSE2 технология
 • 2 GB RAM
 • 3 GB free свободно място на твърдия диск (3.6 GB за нова инсталация без инсталиран .NET)
 • Microsoft® Internet Explorer® 7.0 или по-нов

Цeна

Стандартната цена на AutoCAD 2019 за едногодишен* лиценз е  2106 Евро с ДДС.

За да получите конкретна ценова оферта, ни изпратете  Запитване.

*Считано от 01.08.2016, Autodesk спря окончателно предлагането на безсрочни лицензи. След тази дата може да се закупуват само срочни лицензи съотвено за срок от 1, 2 или 3 години.

Autodesk и AutoCAD са регистрирани търговки марки на Autodesk Inc. USA. Сайтът е разработен от М КАД ЕООД ©2015. Всички права запазени